Pécsi íróprogram

Múlt és jelen
Rezidenseink
Művek
mehes.karoly@meheskaroly.hu
A honlapon megjelenő szövegek és képek szerzői jogi védettség alatt állnak.
cikkek ::


Zsolnay Szalon: ilyennek kell lennie!


2013-ban indult útjára egy rendhagyó beszélgetéssorozat a Zsolnay Kulturális Negyedben a közismert televíziós riporter-újságíró, a Magyar Tudományos Akadémia Akadémiai Újságírói Díjas, Prima Primissima-díjas Veiszer Alinda vezetésével. A Zsolnay Szalon ezúttal másodszor jelentkezik, április 5-én este. Veiszer Alinda most Alföldi Róberttel, Háy Jánossal és Rutkai Borival beszélget.

Veiszer Alinda, a Prima Primissima-díjas tévés műsorvezető egyszer csak eltűnt a képernyőről, a nevével fémjelzett műsorok megszűntek. És nem azért, mert kisbabát várt tavaly… Minden esetre ezt a lehetőséget, miszerint Veiszer Alinda „ráér”, használta ki a Zsolnay Kulturális Negyed vezetése, amikor 2012 nyarán felkérte, hogy egy talk show jellegű, de mindenféle új attrakciókkal megtűzdelt beszélgetős műsort vezessen a negyedben.
Komoly előkészületek után az első Zsolnay Szalonra idén januárban került sor, ahol is Alinda vendégei Jordán Tamás színművész, Portisch Lajos sakk nagymester, Jávori Ferenc zenész és – részben házigazdaként – Márta István zeneszerző voltak, no meg Krizsán Edit, aki szintén sakkbajnok, ő szimultán partikat játszott az önként jelentkező vendégekkel.
Mert vendégből, nézőből nem volt hiány, az M21 Pécsi Galéria egyik, erre az alkalomra berendezett terme zsúfolásig megtelt.
Vélhetőleg e téren most sem lesznek gondjai a szervezőknek, hiszen már csak Alföldi Róbert mostani, mondjuk úgy, kultúrpolitikai helyzete garantálja az össznépi kíváncsiságot – és akkor még nem szóltunk a másik két jeles művészről.
A téma ugyanis ezúttal a képzőművészet, ám mint „melléküzemág” – már ha szabad így minősíteni. Például Rutkai Bori esetében biztosan nem, mert az ő nevét az utóbbi években inkább mint énekesnőét ismerjük (Specko Jedno, Budapest Bár, és a Vacka Rádió Hébe-Hóba Bandájából), de eredetileg a Magyar Iparművészeti Egyetemen végzett, és könyvei között is szerepel egy olyan, aminek a címe: Festménymesék és dalversek.
Alföldi, aki húsz éve a Pécsi Nemzeti Színháznak is tagja volt, és emlékezetes alakítása volt a Lengyel György által rendezett Szentivánéji álomban Puck, köztudottan régóta fest, kiállításai is voltak – noha, ezzel együtt, a foglalkozása megjelölésekor elsőre biztosan a „színészt” mondaná.
Háy János a Harmadik Színházbéli bemutatói kapcsán félig-meddig szintén pécsi szerzőnek mondható, a Gézagyerek című műve igaz sikerdarab lett, a határon túl is több helyen bemutatták. Róla tudható, hogy rajzol, és főképp versesköteteit (mert több húrú szerzőről van szó) illusztrálja, illetve könyveinek borítóját is ő készíti el.
Szóval, mindebből érezhető, hogy a második Zsolnay Szalon csapata is jó – lesz miről kérdezni és mesélni. Azt meg, hogy milyen meglepetésekkel készülnek a szereplők, vétek lenne elárulni, hadd derüljön ki a helyszínen, az E78-as épület színháztermében, április 5-én.
Jordán Tamás, az első Zsolnay Szalon vendége mondta az este után: – Én rengeteg ilyen műsort csináltam már, vagy voltam vendég, úgyhogy van benne némi tapasztalatom. Egyet kijelenthetek: ennek ilyennek kell lennie!