Pécsi íróprogram

Múlt és jelen
Rezidenseink
Művek
mehes.karoly@meheskaroly.hu
A honlapon megjelenő szövegek és képek szerzői jogi védettség alatt állnak.
cikkek ::


Meglepetéssel készül a koncertre a Maestro


A pécsi sétatér környékén és a Székesegyházban nagyot néztek a turisták tegnap, amikor egyszer csak megjelent Plácido Domingo, aki készségesen osztott autogramokat.

Pécsre való utazása során Plácido Domingo és Ana Maria Martínez személyesen élvezhette a 6-os utat, mivel végül is nem repülővel, sem helikopterrel, hanem autóval jöttek – és alig történt csúszás a programban a pokoli hőség ellenére. A Cella Septihora elé gördülő kocsioszlop hozta a jeles személyiségeket, a vendégművészeket és Tasnádi Péter polgármestert. Aki a sajtótájékoztató bevezetéseként egy aranyozott christogramot tűzött ki Domingo zakójának hajtókájára, ezzel is jelezve a megbecsülést, nagyon is alkalmazkodva a hely szelleméhez.
A Világhírű művészek Pécs városában című sorozatban Domingo a második világnagyság a tavalyi Carreras-koncertet követően. Mint a jeles művész elmondta, Pécsre való beérkezés meggyőzte arról, hogy egy nagy múltú, gazdag történelmi tradíciókkal bíró városba érkezett.
– A sok-sok év alatt, ami a pályán töltöttem, természetesen rengeteg helyen megfordultam már. Ide azért jöttem, mert egy megtisztelő felkérést kaptam, hogy a Európa leendő kulturális fővárosában énekeljek. Kétségtelen, hogy egy művész számára vannak olyan helyek, ahová rendszeresen visszatér, mondhatni, már otthon érzi magát. Azonban engem mindig is izgattak az új helyszínek, máig évente 4-5 olyan városba fogadok el meghívást, ahol még azelőtt sosem jártam. Most Pécs is bekerült ezek közé a helyek közé, aminek szívből örülök, és izgatottan várom az itteni közönséggel való találkozást. Mert az is igaz, hogy mindig különös élmény, ahogy egy énekes és a közönsége egymásra talál. A másik érdekes oldala a pécsi vizitnek, hogy sokszor csak annyiból áll egy-egy fellépés, hogy megérkezem a reptérre, elvisznek a hotelba, onnan a színházba, majd ugyanez az útvonal vissza. Itt már ma is és a következő napokban is bőven lesz idő arra, hogy egy kicsit megéljem a várost, magamba szívjam a levegőjét, felfedezzem magamnak – mint a különös múzeumot is. Köszönöm ezt a lehetőséget.
Domingo meleg szavakkal méltatta Ana Maria Martínezt, aki a koncerten partnere lesz, és napjaink egyik legjobb szopránjának nevezte. Martínez egyébként épp azon az Operaária nevű énekversenyen tűnt fel, ami Domingo szervez, immár 15 éve. Sokszor énekeltek már együtt, amit mindketten nagyon élveztek, és mindketten biztosak benne, hogy ez ezen a pécsi estén sem lesz másképp – remélhetőleg a közönség örömére.
Domingo szólt arról is, hogy az a rengeteg munka, amit végez – éneklés, vezénylés, operaház-igazgatás, és a mindezzel járó utazás – voltaképp egyetlen dologra vezethető vissza: a szenvedélyre. Nem tagadja, hogy ez adja számára az energiát, és egyelőre úgy érzi, ez az energia nincs fogyóban. Ha úgy lesz, tudni fogja, mikor kell abbahagyja. De több mint valószínű, ez még sok év múlva következik csak el.
A sajtótájékoztató után Domingo megörökítette kézlenyomatát, amit alá is írt a puha anyagba, majd következett a vendégek számára az idegenvezetés: megtekintették az ókeresztény sírkamrákat, majd a Székesegyházat. Ahol Domingo két perces imára vonult vissza a Corpus Christi kápolnába.

Domingo találkozott kollégájával, Zoránnal

A svájci alapítású Hear the World alapítvány a jó hallás fontosságára hívja fel a figyelmet egy világméretű kampány révén. A 2006-os induláskor Domingo volt az, aki nemzetközi nagykövetként a Hear the World mozgalom élére áll – azóta olyan nevek csatlakoztak mellé, mint legutóbb Mick Jagger vagy Rod Stewart. A magyarországi nagykövet, Zorán is jelen volt tegnap a tenor fogadásán, és a két nagykövet-kolléga együtt tekintette meg a pécsi nevezetességeket. Zorán szólt róla, hogy megtiszteltetés a számára, hogy Domingóval együtt lehet a jó ügy szószólója. Annak, hogy figyeljünk oda fülünk, hallásunk állapotára, és amennyiben problémák jelentkeznek e téren, ne szégyelljünk segédeszközöket használni. Domingo jelmondata ez ügyben: – Mit sem ér a zene, ha nem lehet hallani!