Pécsi íróprogram

Múlt és jelen
Rezidenseink
Művek
mehes.karoly@meheskaroly.hu
A honlapon megjelenő szövegek és képek szerzői jogi védettség alatt állnak.
cikkek ::


Időnk járása

Dunántúli Napló, 2000

Most, hogy többé kevésbé bele kell törődnünk, idén se lesz világvége, el kell töprengenünk azon, vajon az idő, ami mindig jár (véljük mi), miféle időjárást hoz fölibénk ebben a gyanús 2000. esztendőben. Egész éves előrejelzések készülnek, amik annyiból tűnnek konkrétabbnak a horoszkópnál, hogy sejthető, talán ezúttal sem havazik majd július 19-én, mondjuk.
A január állítólag enyhe lesz, mindez hóval, havas esővel fűszerezve. Láttunk már ilyet. Ezzel szemben a február, amely ezúttal 29 napos, széllel kecsegtet, ami felettébb kellemetlen tud lenni 0 fok körül. Csapadék kevés. Na, jön a tavasz: március. Eső, havas eső, borongás. Néha a nap is kisüt! Ebből látszik, hogy néha a meteorológus is kisüt valamit. Viszont az április nem csak bolond lesz, hanem kegyetlen, mert marasztalja a téli hideget. Migrén-veszély, fejfájás. Agyhártyagyulladásról nincs előrejelzés.
Végre május. A szerelmesek jól fűtött kégliről gondoskodjanak, mert továbbra is hideg lesz (ennyit a globális felmelegedésről, a fentiek fényében). Bezzeg eső, ami aranyat érne, kevés lesz.
Június, július: ellenkező előjelű szívatás. Tomboló hőség, aszály, nem hogy belvíz, de feltöredező magyar ugar. Mindegy, áremeléshez indoknak ez se rossz.
Augusztustól ismét hideg, szél és ború. Próbálkozzunk Krk szigetével. Aminek az iskolások örülni fognak, szeptemberben érkezik meg a nyár, a csapadék kevéssé teszi tiszteletét.
Október: tiszta, hideg (vagy tiszta hideg?), csapadék csak nyomokban – írja jósunk. De ha valaminek nyoma van, ott előtte csapadék szokott lenni! Novemberben, decemberben, mint várható volt: tél lesz 2000-ben is. A nap erőtlenül süt. Hó is esik. Állítólag kellemesen hideg lesz. Vagyis kellemesen be lehet fűteni, és kellemesen küldik majd a gázszámlát.
Összességében annyi a történet, hogy ki kell húzni valahogy. 2001-ben, ami hamarosan itt van, bizonyára csak jobb következhet!