Pécsi íróprogram

Múlt és jelen
Rezidenseink
Művek
mehes.karoly@meheskaroly.hu
A honlapon megjelenő szövegek és képek szerzői jogi védettség alatt állnak.
cikkek ::


Repülő macskák és a többiek

Dunántúli Napló, 2003

Ha a kedvenc háziállattal történik valami baj, az a gazdiknak szinte jobban fáj, mintha őket érné veszedelem. Már pedig ilyesmi lépten-nyomon előfordul, hol szerencsés, hol komikus, hol sajnos tragikus módon.

Egy pécsi, Ifjúság úti panelház tizedik emeletéről pottyant ki néhány napja egy macska. Betonra zuhant. És túlélte. A cicus gazdája mesélte:
– Mindig szeretett az ablakpárkányról nézelődni. Nyitva volt az ablak, de a huzattól hirtelen becsapódott, és kilökte.
Bár betonra zuhant, rendes macskához méltóan talpra esett, semmi baja nem esett azon kívül, hogy felrepedt a szája, no meg egy kicsit sokkos állapotban találtak rá. De egy injekció szinte teljesen rendbehozta, csak két napig volt maródi.
Dr. Radnai István állatorvos előtt nem ismeretlenek az ehhez hasonló esetek, sőt, még a cifrábbak se. Egy kis mustra az utóbbi évek praxisából:
– Pogányba egy olyan esethez hívtak, ahol a macska bemászott a mosógépbe, nem is vették észre, hanem végigfuttatták rajta a teljes programot. Hát eléggé csapzottan, kócosan, kóvályogva került elő, de élt. Persze, prüszkölt, hasmenése volt, de néhány nap alatt teljesen rendbe jött. A hagyományos kutya-macska ellentétnek vannak ma is jelei: gyakran előfordul, hogy a kutya elkapja a macskák nyakát és jó alaposan megrázza. Hát ilyenkor bizony nem mindig orvosolható a helyzet. De az biztos, hogy a macskák se hagyják magukat, láttam már véresre karmolt képű kutyát eleget.
Több rendbélileg volt komoly helyzet, amikor egy bécsi hölgy érkezett Pécsre 40 ezer schillingre felértékelt díjnyertes ebével. A sötétben jöttek gyalog az állomás felől, amikor a kutya valamitől megijedt, ugrott egyet, de balszerencséjére úgy, hogy egy rossz kerítésből kiálló vasrúd szabályszerűen felhasította a hasát!
– Azonnal a műtőbe került a „páciens”, de a hölgy ragaszkodott hozzá, hogy bent lehessen. Elég csúnya volt a seb, és amikor elkezdtem a beavatkozást, az asszony egyszerűen összecsuklott, elájult – őt is gyorsan el kellett látni.
A legcifrább esett tán mégis a doktor lakásában esett meg:
– Egyszerű köhögéssel hoztak egy cicát. Beadtam neki egy injekciót, amitől egy pillanat kifeküdt. Megijedtem, hogy baj lesz, és kiszaladtam a házi gyógyszertáramba. Ám mire visszatértem, az állat már feléledt, mi több, a nyitva hagyott ajtókon át benyargalt a szobába, ott is könyvespolc legtetejére. Ki volt még zökkenve, tombolt, verte le a könyveket egymás után. A vége az volt, hogy megcsúszott, leesett, de az egyik vaskos kötet, amit estében kibillentett, utána zuhant, és ráesett. Meg is sérült a szegény jószág a gerince, úgyhogy nátha helyett ezzel kellett kúráljam utóbb...