Pécsi íróprogram

Múlt és jelen
Rezidenseink
Művek
mehes.karoly@meheskaroly.hu
A honlapon megjelenő szövegek és képek szerzői jogi védettség alatt állnak.
cikkek ::


Hajnalban kelnek a fatolvajok

Dunántúli Napló, 2001

Van, aki azért lopja, mert nem akar télen fázni, és van, aki azért, mert busás hasznot remél. Miként az alábbi, egy baranyai ex-fatolvajjal készült interjúból kiderül, időnként előfordul, hogy egy egész falu falopásból él.

Alkalmi interjúalanyom kívülről-belülről ismeri a fatolvajlás minden csínját-bínját, lévén egy Beremend melletti falucska munkanélküli lakója – ám mint utóbb megtudom, már jó útra tért. De az emlékei még meglehetősen frissek és élénkek.
– Nagyjából egyharmad köbméter fa fér rá a biciklire, amit egyszerre haza lehet vinni – informál elsőre.
– Honnan tudni ilyen pontosan?
– A rendőrség ennyire becsülte.
– Ezek szerint létezik lebukás is.
– Novembertől márciusig háromszor biztosan megfogják az embert. Hazudik, aki azt állítja, hogy nem. Az erdész előugrik egy fa mögül, aztán annyi. Mondjuk, ketten járkálnak errefelé, ismerjük már őket eléggé. Persze, mérgesek, meg káromkodnak, de már nem egyszer megesett, hogy elengedték az embereket azzal, hogy többször ne találkozzunk.
– És tényleg el lehet kerülni ezeket a találkozásokat?
– Ha jó korán megyünk ki, és már reggel 7-re haza is érünk. Meg este, sötétedés után. De van, amikor mindegy, mert kihívják a rendőrt, aztán bejönnek az udvarra is, lefényképezik a fát. Volt olyan, amikor szinte az egész falu falopásból élt, hogy a rendőrség kiköltözött a polgármesteri hivatalba, amíg keresgéltek.
– Valóban meg lehet ebből élni?
– Ha valaki autóval megy, akkor többet össze tud szedni, teszem azt, egy Zsiguliba befér fél köbméter fa. Ezt el lehet adni 3000 forintért, már ha valakinek van ismerőse, összeköttetése.
Túrós László,a Mecseki Erdészeti Rt vajszlói részlegének vezetője naphosszat tudná mesélni az „eltűnt fák krónikáját”.
– Majdnem azt kell mondjam, hogy a lopás ellen tehetetlenek vagyunk. Csak a napokban is: egy nevelővágásunkon (ami afféle állománygondozást jelent) fekete diófát lopott egy illető. Megfogtuk, amikor már másodszor fordult. Első ijedségében bemondta, hová vitte a fát, meg is találtuk, de akkor már tagadott, hogy ez tegnap még nem volt itt, későn kelt, reggel itt találta. Azt tapasztalom, hogy a bíróság is rendkívül gyenge ezekben az ügyekben. Már gondoltam is rá, hogy egyszer bemegyek egy tárgyalásra, és kérni fogom a bírót, legalább két hét cigarettázástól tiltsa el a vádlottat.
A szakember állítása szerint azt is lehet tudni, hogy ki a „guru”, aki a komolyabb lopások mögött áll, amikor egyenesen daruskocsival viszik a rönköket. Ez egy-egy szállítmánynál akár 8-10 köbméter is lehet. Mindez már megrendelésre, és egy forgalmazó közbeiktatásával minden bizonnyal a határon túl talál végső gazdára.