Pécsi íróprogram

Múlt és jelen
Rezidenseink
Művek
mehes.karoly@meheskaroly.hu
A honlapon megjelenő szövegek és képek szerzői jogi védettség alatt állnak.
cikkek ::


Alig van esélye a volt birkózó pártjának

Dunántúli Napló, 2001

Történelmi Szociáldemokrata Párt néven jött létre új politikai formáció néhány hónappal ezelőtt. Egyik fontos szereplője a pécsi Bakonyi Péter, húzónévként pedig ott van Növényi Norbert, az 1980-as moszkvai olimpia birkózó-bajnoka, aki azt sem tartja kizártnak, hogy újabban sikeresen alakuló színészi pályája 2002-től kiegészülhet a honatyaival.

A Történelmi Szociáldemokrata Párt a hagyományos értékeket igyekszik felmutatni, mégpedig úgy, hogy a baloldalon alternatívát adjon az MSZP mellett (vagy vele szemben). Tény, hogy kicsit sok az egyéb szociáldemokrata pártok száma (a Kapolyi László és a Magyar György-féle irány ismert), ám külön-külön nem sokra mennének, ezért kezdték pedzegetni egy reménybeli unió lehetőségét, hátha együtt, összefogva...
Mint megtudtuk, az utóbbi egy évben országszerte száz alapszervezet jött létre, és annak különösen örülnek Bakonyiék, hogy a tagok túlnyomó része fiatal – „szép hölgyek”, ahogy Növényi fogalmazott – és ebben (is) látják a zálogát annak, képesek lesznek 176 jelölt állítására, valamint megvetni a lábukat a balközépen. Első lépésben természetesen nem kormányzásra készülnek.
A volt olimpiai bajnok egyébiránt a párt sportbizottságának elnöke, s mint ilyen, főképp az iskoláskorúak testi nevelésének programján dolgozik.
– Az iskolasport a legfontosabb, hiszen az ember ebben a korban a legfogékonyabb az életmódmintákra. Túl sok a gerincferdült, elhízott, gyomorbajos már gyerekkorban is, már pedig aki a fizikai munkát nem veszi komolyan, az a szellemiekben sem juthat messzire. Csak komplex egészséggel lehet működő társadalmat alkot, valami új értéket létrehozni.
Növényi szerint nem igaz, hogy az MSZP lenne a Magyarországon a szociáldemokrata értékek letéteményese.
– A szocialisták csak hangoztatják a szociáldemokrataságukat, azonban a cselekedetik nem ezt bizonyítják. Ezért kell még egy választási lehetőséget kínálni az embereknek.
Ettől függetlenül Növényi Norbert továbbra is a színészetet tartja élete fő céljának. Mi több, már zenél is, a közelmúltban alakult Gladiátor együttes tagjaként próbálgatja a politikusi mellett a zenészi szárnyakat. És hát van még egy elsőrangú feladat az életében: felnevelni 15 hónapos Norbert nevű fiát, akiből nem sejteni, birkózó, színész vagy honatya válik-e majdan?
Horváth Csaba pécsi politológus szerint a szociáldemokrácia – pártként – már rég eljátszotta minden esélyét. Az MSZDP 1988-ban alakult újjá, és komoly vetélytársa lehetett volna az MSZMP-nek, majd az MSZP-nek, voltak komoly embereik is, mint Bihari Mihály vagy Király Zoltán, ám Petrasovics Anna tönkrevágta az egészet. Horváth Csaba szerint ezeket a bomlasztó embereket nem más, mint a MSZMP „delegálta” az MSZDP-be, és jó munkát végeztek: ugyanis csak antikommunizmussal nem lehetett semmire sem menni. Annak ellenére, hogy külföldi szocdem pártok külföldről számolatlanul nyomták a pénzt az MSZDP-be, az 1990-es parlamenti választásokon csúfos vereséget szenvedtek, nem lehettek tagjai az országgyűlésnek. A politológus úgy látja, ezzel a sorsuk megpecsételődött, és a töredékpártoknak már nincs esélyük a megerősödésre, főképp, hogy az MSZP rég elhappolta előlük a szocdem eszmeiséget.