Pécsi íróprogram

Múlt és jelen
Rezidenseink
Művek
mehes.karoly@meheskaroly.hu
A honlapon megjelenő szövegek és képek szerzői jogi védettség alatt állnak.
cikkek ::


A Nagy Testvér figyel

Dunántúli Napló, 2000

Ha Schiller Örömódája szerint testvérré lészen minden ember, akkor valóban mindenki jogot nyer arra, hogy figyeljen. Persze, ehhez az is kell, hogy tévécsatornák vagy éppen internet-oldalak kínálják tálcán a „kukkolás” lehetőségét.

Orwell Állatfarm című világhírű regényében szerepel a Nagy Testvér, aki mindent és mindenkit figyel. A könyv történései, ugyebár, évtizedeken keresztül a totalitariánus rendszerekkel (ezen belül is a létező kommunizmus) voltak szinonimak. Érdekes, hogy tíz évvel azután, hogy az ideológiai és a valódi falak is leomlottak, kiderülni látszik, hogy a (meg)figyelés nem rendszerspecifikus, mint igényünk lenne rá...
A holland RTL2-es tévécsatornán néhány napja kezdték közvetíteni a Big Brother (Nagy Testvér) című sorozatot, amit azért nem lehet szappanoperának titulálni, mert valódi. A „film” meséje egy utolsó sarokig bekamerázott lakásban zajlik, és a történetet az élet írja önkéntes szereplők képében. A nappali események, ha valaki nem mélylélektani analízis feltett szándékával ül a képernyő elé, tényleg alig különböznek egy teleregénytől – vélhetné az egyszeri néző. Folyik a semmitmondó duma félórákon keresztül, néha van egy összezördülés, kiabálás. Igen ám, de épp ezek a civódások érdekesek, mert igaziak. A lakásban összezárt önkéntesek között előbb-utóbb súrlódási felületek jönnek létre, és itt nincs hová elbújni megvitatni a problémákat, sutyorogni sem érdemes.
A dolog másik pikantériája, hogy néző szavazhat a látottakról, vagyis inkább a szereplőkről. Ha számára valaki nem elég kedves, nem elég jó vagy gonosz vagy szexis, azt menthetetlenül kiszavazzák a műsorból, nem kis kudarcélménnyel ajándékozva meg az illető „szereplőt”. Persze, olyan is előfordul, hogy valaki önként távozik a stábból. Ennek ellenére tömeges a jelentkezés, legalábbis Németországban, ahol a Big Brother a legnagyobb nézettségnek örvend.
Dr. Stark András pszichiáter főorvos a jelenséget természetesen szakmai szemmel minősíti:
– Az Orwell által zseniálisan megidézett nagy társadalmi
paranoia, amikor is a „megfigyelnek bennünket” érzése nem kóros
gyanakvás, hanem valóságos tapasztalás, mára átalakult a nárcisztikus
média által felhajtott önmutogatók virtuális valóságává. Mindebből
persze csak egy valami nem teremtődik meg, ami pedig alapvető
lélektani szükségletünk: az emberi közösség valódi élménye.
Valaha, a hippimozgalom talaján létrejöttek a hagyományos
párkapcsolaton túllépni szándékozó szvinger-klubok. Itt a
csoportszexualitás volt hivatott megmutatni, mennyire
szabaddá lehet válni, mintha a nyilvánosság megerősítené az
intim köteléket. Mára ez egy intézményesített és
üzletesedett szolgáltatás lett, amivel a társadalom nagyon
kis százaléka él csak. Szerintem a bekamerázott lakások
jelensége is hasonló sorsra jut.