Pécsi íróprogram

Múlt és jelen
Rezidenseink
Művek
mehes.karoly@meheskaroly.hu
A honlapon megjelenő szövegek és képek szerzői jogi védettség alatt állnak.
cikkek ::


Szárnyas rakéta a padláson

Dunántúli Napló, 2000

Kissé puskaporos volt a hangulat az utóbbi időben a Mohácsi Rendőrkapitányságon, azonban azt senki sem sejtette, hogy a robbanásveszély legfőképpen a padláson van. Az átépítési munkák során egy gerenda alatt 1945-ből maradt szárnyas rakétát találtak.

Kuti István ex-polgármester, helytörténész elmondta, hogy az 1932-ben emelt épület már eleve rendőrségnek épült. Talán ezért sem véletlen, hogy a háború végén, a város ostromakor, amikor az oroszok a szigetről lőttek, és 355 ház sérült meg, ide is beesett egy aztán fel nem robbant lövedék.
– Hatvan napig tartott az ostrom, és ennek bizony a mai napig megvannak a rejtett nyomai. Mikor még hivatalban voltam, akkor is sok ilyen eset volt, a legemlékezetesebb egy két és fél méteres gyújtóbomba, ami néhány centivel a föld alatt pihent.
Bányai András megbízott rendőrkapitány arról adott tájékoztatást, hogy az épület felújításán dolgozó munkások, akik jelenleg a padlást bontják, az egyik gerenda alatt szárnyas lövedéket találtak. Óvatosan elvitték egy biztonságos helyre, majd értesítették a tűzszerészeket, akik Budapestről érkeztek a helyszínre. Bevizsgálták, és megállapították, hogy egy 1945-ös orosz gyártmányú szárnyas rakétával van dolguk. Miután megkapták a szükséges polgármesteri és jegyzői engedélyt, szakszerű körülmények között felrobbantották. Természetesen, még egyszer alaposan körülnéztek, de több „veszélyes anyagra” már nem akadtak.
Bányai András tudomása szerint a házat utoljára 1952-ben építették át, akkor – ezek szerint – nem találtak rá a rakétára, elvégre az alapos padlássöprést akkoriban nem ilyen típusú intézményekben gyakorolták... Az igaz, hogy az előírásoknak megfelelően a tűzoltók minden évben jártak a rendőrség épületében is, ám nekik, mint a kapitány fogalmazott, nem az a feladatuk, hogy lövedékek után kutassanak