Pécsi íróprogram

Múlt és jelen
Rezidenseink
Művek
mehes.karoly@meheskaroly.hu
A honlapon megjelenő szövegek és képek szerzői jogi védettség alatt állnak.
cikkek ::


Egymilliós bizonyítás: kutya volt a kenguru-gyilkos

Dunántúli Napló, 2000

A pécsi Állatkertben történt kenguru- és kecskemészárlás ügyében lassan bogozódnak ki a szálak. Ami a szőrszálakat illeti, most viszik őket DNS-azonosítóvizsgálatra. Az eljárás majd' egymillió forintba kerül.

A kaposvári Állategészségügyi Állomás letette az asztalra a szakvéleményt. Ebben az áll, tudtuk meg, hogy a mészárlás végrehajtója mindenképp kutya volt. Korábban feltételezték, hogy a tettben ember működött közre, ugyanis a tetemeken szúrt csatornát véltek felfedezni. Ezekről a sebhelyekről azonban az alapos vizsgálat során kiderült, hogy egy kutya metsző-, de valószínűsíthetőbben a szemfoga mélyedt az állatok testébe. Mivel ez a tény azt is sejtetheti, hogy esetleg az őrző-védő cég kutyái a tettesek (ami ellen természetesen tiltakozik a bt. vezetője), most újabb vizsgálat következik.
A nyomozás vezetője, Simon László őrnagy a következőkről tudott a jelen helyzetben beszámolni:
– Nyál- és szőrmintákat gyűjtöttünk a tett színhelyén, ezeket kell most Budapesten DNS-vizsgálat alá vetni. Tudomásom szerint ez ember esetében hat-nyolc különböző elemzést jelent, gondolom, kutyáknál is így áll a helyzet. Egy-egy vizsgálat 12-15 ezer forintba kerül.
A VDN számára egy az ügyben részt vevő szakértő a vizsgálat várható költségét mintegy egymillió forintra becsülte, amit a rendőrségen keresztül járulékos költségként az állam fizet majd ki. Hozzátette, ráadásul a bizonyítás eredményeként csupán az derülhet ki, hogy az elkövetőt – vagyis a kutyát – nem lehet büntetőjogilag felelősségre vonni.
Simon László megerősíti, hogy természetesen egy kutya nem büntethető, csakis természetes személy, azonban úgy vélekedett, hogy ettől függetlenül is lehet bűncselekményről beszélni, és akkor a tettest terhelik majd a felmerült költségek.
Az önkormányzat polgárjogi perben kártérítésért perelheti a felelősöket (az elpusztult állatok becsült értéke: a kenguruk – 2,8 millió forint, a kecskék – 50 ezer forint), de ez még ugyancsak messze van.
A rendőrség egyébként most már szeretné lezárni az ügyet, és bizakodnak abban, ha a DNS-vizsgálatról szóló jelentés az ígéretnek megfelelően két hét múlva megérkezik, el lehet dönteni, mi történhetett az állatkertben.
Magától értetődő, hogy az események alakulásától nincs jó kedve az őrző-védő cég első emberének, Joó Árpádnak, aki elég keserűen nyilatkozott lapunknak:
– Ezekre a sejtetett vádakra nem tudok mit mondani, az a véleményen, hogy a genetikai elemzés be fogja bizonyítani, nem a mi kutyáinkról van szó. Nálunk német juhászok szolgálnak, azt hiszem, nem kell különösebben bizonygatni, hogy ez nem egy vérszomjas fajta. Nekem egyre inkább az az érzésem, hogy kell egy bűnös, és erre a szerepre minket szemléltek ki, hiszen másfelé nem is mozdult el a nyomozás. Először, ugye, az volt a vád, hogy a két biztonsági őr bökte le a kecskéket. Mára a napnál fényesebben bebizonyosodott, hogy ez nem így történt. Akkor most jönnek a kutyáinkkal... Annyit tudok, amit az embereim elmondtak, hogy ők valóban láttak egy, a sötétben árnyként suhanó kutyát, amelyik a hiányos kerítésen sok helyen bejöhetett. Próbálták, de nem tudták elkapni.
Ezek szerint nincs más hátra, mint kivárni, mit mond az egzakt tudomány.