Pécsi íróprogram

Múlt és jelen
Rezidenseink
Művek
mehes.karoly@meheskaroly.hu
A honlapon megjelenő szövegek és képek szerzői jogi védettség alatt állnak.
prózák ::


Kedves Mester!

2005

December 21.
Mackó sajt 3 db, 1 szál pulykakolbász, 2 sör, 3 db zsömle, papír zsebkendő, hypó = 834 forint. Ennyit ért ma az életem összegszerűen. Meg lebontva a gáz, víz, villany egy napra. De az mindegy. Jó, hogy a levegőt nem számolják fel.
Köd és viszonylagos meleg. Olvastam az újságban, hogy Knapp Róbert megbocsátott szülővárosának és több mint két évtized után hazalátogat. Pontosan három hét múlva. Ez tönkre is tette a délutáni szunyókálást, folyton csak rá gondoltam. Zakatolva dolgozott a meszes agyam. Egyre nehezebb elviselni a múlt felkotrását. Ez a rohadék Knapp. Azt hiszi, most akkor győzött. Röhej. Rajtam nem fog ki, sose volt rá képes.


December 24.
Egy kg kenyér, ecetes hal, 3 sör, zöldborsókonzerv, vécépapír, 1 db gyertya = 1207 forint. Ünnep van vagy mi.
Rottmeierné csak átjött öt órakor egy lábos halászlével. Ennyire szeretné, ha torkomon akadna a szálka?, viccelődtem, de az az asszony nem érti a viccet. Azt mondja, Lehet majd eleget egyedül a sírban, Kázmér. Sose adtam rá engedélyt, hogy egyszerűen lekázmérozzon. Kidobtam. Mit képzel? Mért akarja elhitetni magáról, hogy ilyen rossz ember?, búgta könnyes hangon. Szép kis karácsony.
Knapp könyvét megvettem = 2490 forint. A kis drágalátos. Régen bezzeg… Kimentek hozzá a fiúk, elhoztak minden kéziratot. Aztán rinyálhatott nekem, hogy nincs belőle több példány. Meg hogy felforgatták a lakását. Megmondtam neki, maga a felforgató, mit várna cserébe?
Le kell menjek a pincébe. Ott vannak a régi dolgok, a fontosabbja, ami megmenekült.


Január 31.
Fél kg kenyér, 2 pár virsli, uborka, 2 sör, 4 db ceruzaelem, 100 db géppapír = 1870 forint. Ennyibe került, hogy túléljem ezt az évet is. Új esztendő – röhögnöm kell. Mi az új benne. Mindig holnap, újabb holnap, megint holnap. Aztán máris tegnap az összes. Úgyis a tegnapok győznek.
Knapp azt írja a 24. oldalon: „Abban a pillanatban, amikor először hiszed el, hogy szabad vagy és már senki se árthat, akkor lépsz be saját magad építette börtönödbe.” A kis agyas. Azért csak tanult valamit. Tizenegy nap múlva jön, hogy mindenki a lába elé vesse magát. Eddig csak halogattam, holnap lesz a napja, hogy lemegyek a pincébe a cuccokért.
Megy a nagy durrogtatás odakint. A mi időnkben bezzeg… Mindegy, hülyeség. Annak az egynek örülhetek, hogy Rottmeierné nem akart velem pezsgővel koccintani.


Január 2.
Tizenöt deka parízer, 3 db zsömle, 1 sör, 1 írógépszalag = 745 forint.
Szinte az egész napot a pincében töltöttem. A múlt sötét és poros, de létezik. Kézzel fogható, elolvasható. Ha volt valaki, aki tett érte, hogy így legyen.
Ez a Knapp, megjegyzem, egy nímand kis mitugrász volt. Azt hitte, van benne tartás, mert nem érdekelte, hogy kirúgattuk az egyetemről, meg az se, hogy az apját miatta lefokozták és kényszernyugdíjazták. Mert ugyebár, mindenki hazudik, és az csúnya dolog, bezzeg ő, a felkent, tudja, mi a lófasz az igazság… No nézd csak, még képes vagyok elragadtatni magam, annyi év után. Ez is valami, nem hűltem ki teljesen. Van itt néhány akta '84-ből meg '85-ből, majd átnyálazgatom. Mit is ír a kisaranyom abban a fene híres regényében, amikor azt ecsetelgeti, ahogy „kihallgató tiszt” vallatja? „Maga inkább hisz a saját szemének, mint nekem?” Nagyon frappáns. Csakhogy én ilyet sose mondtam.
Sarkvidéki hideg jött be. És megint zenél a radiátor, az adótorony sugárzása újabban átmegy a csövekbe. Rottmeierné is hallja. Legalább van valami közös élményünk… Beleborzongok.


Január 5.
Hat nap. Még jó, hogy nem várom Knapp elvtárs hazatértét. Amit a fene híres regényében írt, folyékony hazugság. No persze, író, az ilyenen semmit se lehet számon kérni. Holott dehogy is nem! Megvan a vallomása '84 májusából. Micsoda szép munka volt. Eleinte a fiatalúrnak állt feljebb, jött nekem a jogaival, meg hogy szabad országban él, kiabált, hogy tessék, definiáljam – micsoda szavak, kérem! –, mit is értsen az alatt, hogy „rendszerellenes”. Hát definiálva lett neki, ha erre vágyott. Ó, mennyire könyörgött azért a nyamvadt kis kéziratért, szó szerint itt áll, Gecsmánné nagyon szépen és gyorsan tudott gépelni: „Uram, ha istent ismer, nem tesz kárt ezekben a papírokban, hisz ez az első olyan tettem, amiért azt mondom, hogy érdemes volt erre a világra születnem”. Könnyekre ne fakadjak. De lám, úgy látszik, ismerem istent, mert itt őrzöm a papirosait, megvan minden az utolsó oldalig.
Rettentő hideg, ólomszürke ég. Igen, ilyen a tél. Akkor a legszebb, amikor a legcudarabb. Ha nem enged.
Majd elfelejtettem a Mester miatt: 1 csomag spagetti, 30 dkg darált hús, 2 db zsömle, 1 sör, 1 neskávé, 1 doboz vitamintabletta = 2232 ft.


Január 6.
Ma csupa maradékot ettem, ki se tettem a lábamat. Most az ugrik az eszembe: én is csak maradék vagyok.
Próbálom összevetni Knapp egykori vallomásait azzal, amit a könyvében ír. Mennyire torzít, mennyire színez. Hányingerem van tőle. A regény főszereplője, Róbert K. (minő véletlen e név is!) üldöztetést szenved, tiporják szegénykémet legelemibb jogaiban, a gondolataiban ugyanúgy turkálni akarnak, mint a táskájában vagy az íróasztalfiókjában. Ő azonban nem enged. Meginog, már-már megtörik, de mégis felkel a padlóról. Az a getvás béemes meg olyan ám, hogy ennyi acélos lélek láttán elkezdi tisztelni benne az embert. A nemes ellenfelet. „Bácsalmási úr, maga jó ember… Hiszen látom én. Vétettem én ön ellen? Magának jóságos a szeme. Nézze, ilyen egy habókos, mint én… Mindenféle butaság az eszembe jut, és azt leírom. Ez olyan égbekiáltó? Ugyan ki olvasná el… Kit érdekelek én…?” Itt áll, belekalapálva a papírba, a Robotron akkorákat ütött, mint egy légkalapács.
Este több mint egy órán át áramszünet volt. Langyos vízben kellett zuhanyozni.


Január 8.
Még 3 nap. Lementem a csarnokba és ott ettem véres- és májashurkát. Éreztem is a hasamat egész nap, még most is. Vettem továbbá: 2 sör, gyufa, túró, 50 m zsineg = 696 forint.
Elgondolkodtam: akkor kezdtem el irogatni ezt a naplót, amikor odahagytam a céget. 1989. augusztus 31-e, micsoda egy verőfényes, érett nap volt, és én tudtam, hogy életem most örökre elsötétül. Fél év múlva vettem elő az első füzetet, pontosan ugyanolyat, amilyenbe a kihallgatások során jegyzetelgettem, csak magamnak, míg Gecsmánné verte azt az átkozott Robotront, hogy az ember feje majd’ széthasadt belé. Ami a jelzett dátum előtt történt, már amit sikerült megmenekíteni belőle, a pincében pihen. Lehet mondani, nem lustálkodtam. Soha.
Knapp – na, ma nem írok erről Knappról semmit inkább. Mondhatnám, dögöljön meg Knapp. De mért mondanék ilyet? Nem nyírtuk ki annak idején se. Sőt, hagytuk, hogy leléceljen. Pontosan emlékszem a pofájára, ahogy rám nézett, amikor a kék útlevelet odahelyeztem eléje, az asztalra. Mehetett, isten hírivel. Lám, mindent nekem köszönhet.


Január 9.
Alig aludtam éjjel. Rossz a gyomrom, szaladgálok a vécére. Tán a hurka tette, rosseb beléje. Teát ittam egész nap. Az egész ország lefagyott, ónos eső esett. Próbáltam olvasni Knappból, de csak felidegesített. Hogy képes egy ember ilyen töményen hazudni, elhinni saját magáról, hogy a sima szavakba csomagolt vak gyűlölködés majd nemesíti a lelket? Okádik, majd arccal bukik előre saját végtermékébe. Külön feltápászkodtam az ágyból, hogy magamhoz vegyem a Hitelt a jó öreg Széchenyitől, benne sose csalódtam még. „Minden csak a felsőbbségnek enged, legyen az erkölcsi, legyen physikai.” Az ember tudja, amit tud.

Január 10.
Hát holnap.
De mindegy. Hánytam, négyszer. Ráz a hideg. Nem tudom, mi van velem. Olyan gyönge vagyok, mint még tán soha. Szégyen ide vagy oda, telefonon át kellett szóljak Rottmeiernénak, hogy legyen segítségemre. Nagy keservesen becsomagoltam, madzaggal duplán átkötöttem Knapp regényét, vagy mijét, amit '84-ben elkoboztunk tőle, mint izgatási tényállás bizonyítékát. 228 számozott, gépelt oldalt, egy sereg javítással. El akartam vinni, oda, ha már ide eszi a fene. De nem lesz erőm. Odaadtam Rottmeiernénak, Knapp Róbert?, lesett rám, Az valami író, ugye? Az, az, hagytam rá, Adja neki a csomagot, és mondja meg neki, hogy egy régi ismerőse… tisztelteti. Nem olvastam tőle egy sort se, vonta meg a vállát Rottmeierné, de én biztosítottam, hogy nem vesztett semmit. Az ajtóból még visszanézett, Ugye-ugye, hogy szüksége van valakire, Kázmér. Még csak nem is legyintettem.
Este újból átjött, főzött egy új teát a saját keverésű füveiből. Negyed óra múlva azt is kihánytam. Úgy éreztem, mintha meg akartak volna mérgezni.
Eközben fütyül odakint a jeges szél, a rádió szerint mínusz 18 lesz éjjel.


Január 11.
Rottmeierné elesett útközben, eltörte a combcsontját, azonnal a kórházba vitték operálni. Hozzám Virágh csöngetett be, mert tegnap hallotta, milyen kutyául vagyok. És a csomag?, kérdeztem szinte hörögve. Miféle csomag?, értetlenkedett ez szenteskedő, vízben úszó szemű Virágh. Ami Rottmeiernénál volt, azzal mi a faszom lett? Úgy kellett megkapaszkodjak az ajtóba, össze ne essek. A Virágh persze felkapta a vizet, hogy vele én így ne beszéljek, rég vége van annak a világnak, amikor én még kiabálhattam a maga fajta egyszerű emberekkel… Nem volt ott semmiféle csomag, Rottmeierné nem járkál csomagokkal az utcán.
Fekszem a kislámpa fényénél, halkan megy a rádió, hátha a hírekben mondják, hogy Knapp Róbert itt járt és így meg úgy. De nincs egy szó se róla. Igaz, el is nyomott az álom. Felrezzenve bársonyos, komolyra hangszerelt férfihangot hallottam, „…Amikor, Prach Jakab, a szolga a szobába lépett, rettentő gép fogadta: Széchenyi gróf felöltözve a karszékében ült, bal keze a combján nyugodott, a jobbjában pisztolya. Félrebillent fejének bal oldala teljesen össze volt roncsolódva, a koponyája hátsó fala hiányzott, és agyveleje szétfreccsenve a falon, illetve a szőnyegen hevert”.
Odakintről szirénázás hallatszik be. Fogalmam sincs, mennyi idő lehet. Az biztos, késő van, nagyon késő.