Pécsi íróprogram

Múlt és jelen
Rezidenseink
Művek
mehes.karoly@meheskaroly.hu
A honlapon megjelenő szövegek és képek szerzői jogi védettség alatt állnak.
Pécsi Íróprogram ::


Pécs Íróporgram cserekapcsolata Kremsszel és az új Duna Ösztöndíj


Az osztrák-magyar irodalmi tengely

2014-től új fejezet kezdődik az osztrák és magyar irodalmi kapcsolatok terén. A Kremsben működő Unabhängiges Literaturhaus, a bécsi Collegium Hungaricum és a Pécsi Íróprogram egy olyan együttműködésbe kezd, amely osztrák és magyar írók rezidensi cseréjét teszi lehetővé; továbbá a szintén pécsi Zsolnay Kulturális Negyeddel közösen, az ERSTE BANK támogatásával megalapították a Duna Ösztöndíjat, ami a jövő évtől kétszer egy hónapos kremsi és pécsi tartózkodást tesz lehetővé egy jeles európai szerző számára.
A csereprogram első lépéseként 2014 februárjában a számos irodalmi díjjal elismert magyar író, Darvasi László lesz a kremsi alkotóház vendége, míg a másik oldalról az osztrák Christian Futscher, a 2008-as Drezdai Költészeti Díj kitüntetettje lehet a Pécsi Íróprogram részese 2014 márciusában.
Darvasi László regénye, a Virágzabálók idén ősszel jelenik meg a Suhrkampnál, Christian Futscher pedig A marseille-i marcipán című művével jelentkezett a Czernin Verlagnál. Christian Futschert magyar nyelven a Magunkfajta férfiak (Napkút Kiadó) című regényéből ismerhetik az olvasók. 2014. február 25-én a két szerző együtt lép fel a bécsi Orlando könyvesboltban, a népszerű Keleti, függés című sorozatban. De első mutatkozásukra a 2013-as BucWienen került sor november 23-án, a Donaulounge-ban.

Első ízben ítélték oda a Duna Ösztöndíjat
2014-től az európai ösztöndíjak sorát gazdagítja az újonnan alapított Duna Ösztöndíj. Az ösztöndíj kéthónapos rezidensművészi tartózkodást jelent Ausztriában (szeptemberben a Duna-menti Kremsben) és Magyarországon (októberben Pécsett). Az alapító intézmények - UnabhängigesLiteraturhaus NÖ, Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., Verartis Nonprofit Kft. und Collegium Hungaricum Wien – az ERSTE BANK támogatásával a nemzetközi ismertségnek örvendő szerb írót, Dragan Velikićet választották a Duna Ösztöndíj első vendégéül.
A 3000 euróval járó ösztöndíj első része a kremsi TOP22 nevű művészlakásban való tartózkodást jelenti, ami az Unabhängiges Literaturhaus Niederösterreichs része, kilátással a Dunára. A szeptember végi, október eleji, Pécsre való utazás a bécsi Collegium Hungaricum szervezésében valósul meg. 2014 októberében pedig a
pécsi Zsolnay Kulturális Negyed egyik vendéglakásában helyezik el az írót. A Duna Ösztöndíj része, hogy mind a két helyszínen, Ausztriában és Magyarországon is egy-egy felolvasó esten mutatkozik be a szerző.
Dragan Velikić 1953-ban született Belgrádban. Az egykori Jugoszlávia területéről származó írók egyik legjelesebbjének számít Európában, akinek a műveiben a Duna időről időre fontos szerepet játszik. Eddig kilenc regénye jelent meg németül és öt magyarul. 2014 elején adják ki meg új művét, a Bonavia a berlini Hanser Verlagnál, míg magyarul a Napkút Kiadónál lát napvilágot. A regényről hazájában azt írták egy recenzióban, hogy „a Bonavia csodálatos nyelvi erővel megírt, precíz és szuggesztív alkotás, amiről már most el lehet mondani, hogy napjaink egyik fontos könyve”.
A Duna Ösztöndíjat a jövőben évente ítélik oda egy olyan írónak, akinek már németül és magyarul megjelentek művei. Fontos tudni, hogy a Duna Ösztöndíjat azzal céllal is alapították, hogy a részt vevő két Duna-menti ország történelmi és földrajzi hagyományaira alapozva még közelebb kerüljenek egymáshoz szellemileg is – és ehhez nyújtsanak segítséget alkotásaikkal a meghívott művészek.