Pécsi íróprogram

Múlt és jelen
Rezidenseink
Művek
mehes.karoly@meheskaroly.hu
A honlapon megjelenő szövegek és képek szerzői jogi védettség alatt állnak.
Pécsi Íróprogram ::


Neslihan Acu (Törökország), 2008. szeptember


Neslihan Acu török írónő 1960-ban Isztambulban született. Sokáig dolgozott idegenvezetőként, Isztambul nagy ismerője és szerelmese. A havonta megjelenő Izmir Life magazinnak készít riportokat, interjúkat. Politikus alkat, és különösen éberen figyeli a hazájában lejátszódó eseményeket. Későn kezdett irodalommal foglalkozni, de azóta már több könyve jelent meg, elsősorban regények.

Neslihan Acu Isztambulban és Izmirben él. Jelenleg újságíróként dolgozik, az Izmir Life munkatársa, ám többnyire Isztambulból tudósít, illetve itt készít riportokat, sztárinterjúkat. Mint mondja, a hatalmas várost imádja, és voltaképp minden kövét ismeri, mivel tizenöt éven keresztül idegenvezetőként is dolgozott, amikor olyan helyekre vitte el csoportjait, ahová turisták nem feltétlenül jutnak el. Neslihan Acu amúgy politikus alkat, és némiképp aggódva figyeli a hazájában zajló eseményeket, főképp a női egyenjogúság terén tapasztalható – szerinte – nem túl örömteli változásokat.
Acu, aki korábban a textilszakmában marketingesként is kereste kenyerét, ezeket az éveket felkészülésként értékeli ma, hiszen majdnem negyven éves volt már, amikor első regényének nekiült.
– Az egy olyan könyv volt, amit ki kellett írnom magamból, szinte terápiás céllal. De nagyon jól fogadták, és aztán három év alatt további négy könyvem jelent még meg. Ha nagyon leegyszerűsítve akarnám jellemezni magamat mint írót, azt mondanám, hogy bár az emberi lét és kapcsolatok árnyoldaláról szólnak az írásaim, mégis nagy empátiával, és a magam módján viccesen is.
Neslihan Acu pécsi tartózkodása alatt új művét szeretné befejezni, amit kiadója már nagyon vár tőle, ám természetesen riportokat is küld majd haza a lapjának.