Pécsi íróprogram

Múlt és jelen
Rezidenseink
Művek
mehes.karoly@meheskaroly.hu
A honlapon megjelenő szövegek és képek szerzői jogi védettség alatt állnak.
Pécsi Íróprogram ::


Nelly Bekus (Fehér-Oroszország), 2008. április


Nelly Bekus 1970-ben született, belorusz publicista és szociológus, jelenleg Lengyelországban, Varsóban él. PhD-fokozatot szerzett szociológiából, és a Varsói Egyetemen, Amerikában és Japánban is oktat. Számos publikációja jelent meg Belorussziában és külföldön is a posztszovjet társadalmakról, a belorusz identitásról, politikáról, a migrációról. Az Európai Kulturális Parlament tagja.

A Writer in Residence negyedik vendége Nelly Bekus fehérorosz írónő volt, aki filozófiai és szociológusi végzettséggel aktív publicisztikai tevékenységet folytat. Két évvel ezelőtt beválasztották az Európai Kulturális Parlamentbe.
Az írónő, aki amúgy Varsóban él, de továbbra is szoros kapcsolatot tart fent a fehérorosz irodalmi és értelmiségi körökkel, pécsi tartózkodása során főképp prózai műveket írt, illetve - mint elárulta - a májusban esedékes három konferencia-előadásán is dolgozik: a kisebbségi létről, a diktatúra utáni kulturális életről készülnek ezek az esszék. Egyébként oroszul és lengyelül ír, bár a fehérorosz nyelvet, ami nem az orosz egyik „variációja", tökéletesen beszéli.
Nelly Bekus szintén komolyan vette naplóírói feladatát, ezért sokat és nyitott szemmel járja Pécset. Ami leginkább megkapta, a város rendkívül tarka építészete, és az, hogy a különböző korok épített emlékei milyen megbecsülésnek örvendenek. Épp az ellenkezőjét tapasztalta ugyanis más helyeken: letűnt korok, a maitól eltérő vallási meggyőződések emlékei, ha ugyan nem jutottak a teljes megsemmisítés sorsára, inkább „dugdosnivalóak" az aktuális vezetés számára, ahelyett, hogy a múlt hírnökeiként büszkén tekintenének rájuk. Igazából ez zavarta odahaza, Fehéroroszországban is, hogy a szovjet rendszert felváltó hatalom voltaképp ugyanazokkal a sokszor diktatórikus eszközökkel igyekszik uralni a „megváltozott" terepet - ezért nem szerette volna, ha kétéves kisfia olyan országban nő fel, ahol tízévnyi kihagyás után ismét visszaállították a kötelező úttörőmozgalmat.
Nelly Bekust szépírói és tudományos munkái alapján a világ számos országában hívták eddig is: tanított Amszterdamban és New Yorkban, élt Bécsben és Csehországban. Mint mondta, nálunk soha nem töltött még ennyi időt, ezért számára Pécs lett egyben Magyarország is.