Pécsi íróprogram

Múlt és jelen
Rezidenseink
Művek
mehes.karoly@meheskaroly.hu
A honlapon megjelenő szövegek és képek szerzői jogi védettség alatt állnak.
Pécsi Íróprogram ::


A Pécsi Íróprogram


A Pécsi Íróprogram 2007 szeptemberében indult útjára, az Európa Kulturális Fővárosa Pécs2010 project keretében. A dátumból is kitetszik, hogy már a felvezető évek legelejétől fogva működött, és mivel 2010-ig tartott, lehet mondani, hogy az EKF-et tekintve az egyik, ha nem „a” leghosszabb program volt. És sikeres, mivel ezen időszak alatt 22 európai író járt Pécsett, akik megszerették a várost. Benyomásaikat, élményeiket egy-egy Pécs Naplóban rögzítették, amik 2010 decemberében, 22xPécs címen jelentek meg eredeti nyelven és magyar fordításban.
Szerencsére úgy alakult a helyzet, hogy felismerve a kezdeményezésben rejlő lehetőséget, és látván a bizonyságot is, hogy a program által Pécs bekerült az európai irodalmi vérkeringésbe, lehetőség nyílt rá, hogy 2010 után is folytatódjék. 2011-ben Réthelyi Miklós kulturális miniszter, illetve a pécsi önkormányzat teremtett rá anyagi fedezetet, hogy újabb és újabb írók érkezzenek Pécsre, köztük a kortárs irodalom egyik legnagyobbra tartott művésze, az orosz Ljudmila Ulickaja.
Sajnos, a 2012-es éven érezhette meg a Pécs Íróprogram is a válság jeleit: csupán 3 szerző meghívását tudtuk vállalni, köztük a marosvásárhelyi fiatal prózaírót, Szabó Róbert Csabáét. Annyi örvendetes fejleménye volt ennek az évnek, hogy a Pécsi Íróprogram tagja lett a rezidens művészi helyszíneket és intézményeket tömörítő ResArtis szervezetnek, mi több, a ResArtis 2012. májusi, bécsi konferenciáját egy prezentáció során be is mutathattuk a pécsi eredményeket, lehetőségeket. Ennek meg is lett a hozománya, mivel az utóbbi hónapok során számos megkeresés érkezett Pécs felé, és már nem csak Európából. Így történhet meg az, hogy 2013 májusában egy Egyesült Államokbéli szerző jött hozzánk: a 2004-es Költészeti Díj kitüntetettje, Carol Ciavonne.
A Pécs Íróprogram vezetése továbbra is fontosnak tartja, hogy legalábbis Európa lehetőségekkel kevésbé kecsegtető részéből, továbbá a határon túli magyar irodalom köreiből is jeles alkotók érkezzenek Pécsre. Ezt teszi lehetővé 2013-ban és részben 2014-ben az az egymillió forintos támogatás, amit Balog Zoltán kulturális miniszter ítélt meg a Pécsi Íróprogram javára. Ez tette lehetővé, hogy 2010-es magyar kultúrfőváros vendége lehetett Dragana Brkovic, Laslo Blaskovic, Palmi Rancsev és Trisse Gejl.
2013 nagy eredménye még, hogy az ausztriai Kremsben működő Unabhängiges Literaturhaus NÖ-vel kötött csereprogram értelmében 2014. februárjában Pécset képviselve Ausztriában látják vendégül Darvasi Lászlót, míg márciusban Christian Futscher érkezik a Mecsekaljára. Továbbá, szintén a kremsiekkel, a bécsi Collegium Hungaricummal és a Zsolnay Kulturális Negyeddel együtt megalapítottuk a Duna Ösztöndíjat, aminek első díjazottja 2014. szeptember/októberben Dragan Velikic szerb író.
Egyszóval, a Pécsi Íróprogramnak már létezik egy némi büszkeségre okot adó múltja, van jelene, és a jelek szerint jövője is.

Egyéb linkek:
http://resartis.org/en/residencies/list_of_residencies/?id_content=5621
https://www.facebook.com/pages/P%C3%A9csi-%C3%8Dr%C3%B3program/121597957920426