Pécsi íróprogram

Múlt és jelen
Rezidenseink
Művek
mehes.karoly@meheskaroly.hu
A honlapon megjelenő szövegek és képek szerzői jogi védettség alatt állnak.
Pécsi Íróprogram ::


Raoul Biltgen (Luxembourg), 2008. február


Raoul Biltgen Luxemburgban, Esch/Alzette-ben született 1974-ben. Drámaművészetet hallgatott Bécsben, majd több évig színészként működött az ausztriai Bregenzben. 2003 óta szabadúszó színészként és íróként Bécsben él. Több mint 20 színdarabját mutatták be Luxemburgban, Ausztriában és Németországban. Jelentek meg versei, novellái és egy regénye is. Németül ír. Pécsi tartózkodása után több rendezvényen is részt vett az Íróprogram népszerűsítésében (Pécs Beach, BuchWien).

A harmadik EKF-író már 2008-ban jött Pécsre, Raoul Biltgen személyében. Aki a rendelkezésre álló februárban nagyon belehúzott, hiszen ittléte alatt befejezett egy színdarabot, és dolgozni kezdett egy mostanra majdnem kész regényen. A luxemburgi író egyben színész is, aki amúgy Bécsben él. A 2009-es EKF-színhely, Linz felkérésére írta meg új színművét, ami a bűnözés útjára tévelyedett fiatalokról szól, akik arra készülnek, hogy felrobbantsák az osztrák város főterén álló szobrot. Biltgen nem árulta el, megteszik-e vagy sem.
Ami a hazájában 2007-ben lezajlott kultúrfővárosi évet illeti, Biltgen vegyes volt a fogadtatása. Mint mondta, lehet, hogy innen nézve Luxemburg maga a nyitottság és szabad gondolatok hazája, ám voltaképp egy nagyon is hagyománytisztelő, némiképp konzervatív ország. Büszkék például luxemburgi nyelvükre, ami a német egyik ősi fajtája. De azt például kevesen értették, hogy az kultúrfővárosi év során mért nem a luxemburgi kultúra nyilatkozott meg, mért zsúfolták tele a programokat külföldi művészekkel, lett légyenek bármilyen hírességek is. Raoul Biltgen azt már nem is furcsállotta, hogy rá, mint legalábbis a német nyelvterületen ismert és elismert íróra nem is gondoltak otthon - annak ellenére, hogy a fivére nemrégiben még kulturális miniszter volt! Biltgen - hasonlóan az előző íróvendégekhez - igyekezett minél alaposabban megismerni Pécset, és barangolásainak meg is lett az eredménye, hiszen egy több mint 40 oldalas Pécs-művet hagyott hátra. Igaz, ez nem csupán a szó hagyományos értelmében vett napló, hanem a mára idegenforgalmi látványossággá lett Janus Pannonius utcai lakatok Biltgen által kitalált legendáriuma - természetesen egy megkapó szerelmi történetbe ágyazva.