Pécsi íróprogram

Múlt és jelen
Rezidenseink
Művek
mehes.karoly@meheskaroly.hu
A honlapon megjelenő szövegek és képek szerzői jogi védettség alatt állnak.
Pécsi Íróprogram ::


Florence Noiville (Franciaország), 2010. március


Florence Noiville francia írónő 1961-ben született Boulogne Billancourt-ban. Politikatörténetet, közgazdaságot és jogot hallgatott az egyetemen. Kezdetben pénzügyi területen dolgozott, majd újságíró lett, többek között a Le Monde munkatársa. 13 kötet szerzője, ebből 10 gyerekeknek szól, a felnőtteknek írtak között pedig egy regény, egy Isaac Bashevis Singer-életrajz és egy esszékötet is található.

Egy újabb író az Európa Kulturális Fővárosa Pécs2010 Writer in Residence programban, aki még sosem járt Magyarországon, és így hazánkat Pécsen keresztül ismerheti meg. Még hozzá nem is akárki, hiszen Florence Noiville 13 kötet szerzője, ebből 10 gyerekeknek szól, a felnőtteknek írtak között pedig volt egy anya-lánya kapcsolatot boncolgató regény, egy Isaac Bashevis Singer-életrajz és egy esszékötet.
Mint mondja, pár éve járt Prágában, és ott azt vette észre, hogy még a cseh értelmiségiek, írók között is vannak, akik nosztalgiával gondolnak a rendszerváltás előtti időkre, annyira harsány és tolakodó lett ott a világ. Nos, ez az, amit itt Pécsett egyáltalán nem tapasztal, élvezi, hogy Párizs után egy nyugodt, békés városba érkezett, ahol elképesztették a múlt rétegei: a római kortól Victor Vasarelyig itt mindent megtalálni. A Magyarországról élő sztereotípiákat illetően neki az ugrott be elsőként, hogy ez egy nagyon muzsikus ország, és ebben nem is csalódott, már két remek koncertet hallott itt tartózkodása során.
A minden íróvendég számára kötelező Pécs Naplón túl egy új regényen dolgozik, amiben a világ legkülönösebb titkát próbálja megfejteni:
– Férfi-nő kapcsolatokról írok, és szeretném valahogy azt megfogni, ami szinte lehetetlen: hogy honnan jön a szerelem, mi az, ami megérint, amikor a szimpátián túl is érdeklődni kezdünk a másik iránt. Emellett egy karácsonyi történeten is dolgozom, gyerekeknek, ami új feladat, mert ugyan könyvalakban is meg fog jelenni, de már biztos, hogy film készül belőle, tehát ezt is figyelembe kell vegyem az íráskor.
Florence Noiville mesélt arról is, hogy Franciaországban nagy keletje van mindenféle külföldi irodalomnak, a megjelenő szépirodalmi művek 40 százaléka fordítás. A magyarok közül népszerűek Esterházy, Nádas, Kertész Imre és Szabó Magda művei.