Pécsi íróprogram

Múlt és jelen
Rezidenseink
Művek
mehes.karoly@meheskaroly.hu
A honlapon megjelenő szövegek és képek szerzői jogi védettség alatt állnak.
Pécsi Íróprogram ::


Florina Ilis (Románia), 2007. szeptember


Florina Ilis román írónő 1968-ban született Olceában. A Babes-Bolyai Egyetemen román-francia szakon végzett és ott szerzett PhD-fokozatot filológiából. A kolozsvári egyetemi könyvtárban dolgozik és tanít a japán tanszéken.
Regényeket, színdarabot, tanulmányokat ír, irodalomelméleti és kritikai szerkesztői munkát végez. Több irodalmi díj jutalmazottja (pl. Az év könyve 2005 a Gyermekek keresztes háborúja című könyvéért). Egy haiku-kötete is megjelent.

Florina Ilis 38 éves, a Babes-Bólyai Egyetemen könyvtárában dolgozik. Íróként termékeny és aktív, eleddig négy regénye, egy haikukat tartalmazó verseskötete és esszégyűjteménye látott napvilágot hazájában. Legutóbbi műve, A gyermekek keresztes hadjárata című, Az Év Könyve elismerésben részült Romániában.

Mint Pécsre érkezése után elmondta, sikerei ellenére ez az első alkalom az életében, hogy alkotói ösztöndíjra mehet, így külön megtiszteltetés volt a számára, hogy ő „avathatta fel" a pécsi ösztöndíjas lakást.
- A napi munka mellett otthon kevés időm marad az írásra, főképp hétvégéken tudok a magam dolgaival foglalkozni. Ezért különös ajándék számomra ez az egy hónap, és nem tagadom, nagy tervekkel és elszánással érkeztem Pécsre.
Florina Ilis elmesélte, hogy egy új regényen dolgozik, amiből mintegy száz oldalt írt eddig, és erősen reméli, hogy ez a mennyiség jócskán növekszik a pécsi tartózkodás során.
- Amúgy is korán kelő vagyok, csak most a munkába menés helyett a kávé után rögtön odaülhetek a laptopom elé. Úgy gondolom, napi hat vagy hét órát biztosan tudok majd az írásra koncentrálni.
A regény témája egyébként a klasszikus és a modern költészet mibenléte, a nagy román nemzeti költő, Eminescu és egy mai kollégája fiktív viszonyának bemutatása által.
- Eminescut vagy imádják vagy utálják. Én igyekszem objektív maradni - mondta Florina Ilis.