Pécsi íróprogram

Múlt és jelen
Rezidenseink
Művek
mehes.karoly@meheskaroly.hu
A honlapon megjelenő szövegek és képek szerzői jogi védettség alatt állnak.
cikkek ::


Idén Webber kapja a Bandini Trófeát

2006, ápirlis

A San Marinói Nagydíj előtt megint kitüntetik a legígéretesebb fiatal pilótát – díja egy hatalmas és nehéz Ferrari-kerámia.

A San Marino Nagydíj előtti csütörtökön minden évben bensőséges ünnepség színhelye Brisighella, egy Imolától 30 kilométernyire fekvő kisváros, ahonnan a Bandini-család származik. Lorenzo Bandini a Ferrari versenyzője volt 1962-1967 között, 1964-ben ő nyerte az első Osztrák Nagydíjat. Igazából sose volt sztár, a pályája nagy részét John Surtees arnyékában vezette végig, már ami a Forma-1-et illeti, amúgy a sportautó-világbajnokságban szép sikereket ért el. Az 1967-es Monacói Nagydíjon a 2. helyen hajtott Denis Hulme mögött, amikor a 100 körös futam 82. körében a kikötői kanyarkombinációban megcsúszott, a 18-as számú Ferrari a korlátba rohant, majd felborult, de ami a legfőbb baj volt: azonnal lángra kapott. És az akkori mentési technikák mellett szegény Bandininek, aki mindössze 32 éves volt, és frissen nősült, esélye sem volt. Igaz, még élt, amikor kihúzták a porrá égett roncsból, de a Prince Grace Kórházban három nap múltán belehalt égési sérüléseibe.
A versenyző halála után meglehetősen későn jutott eszébe az emlékező utókornak, hogy valamiképp megörökítsék Bandini emlékét, és a versenyző nővére, Gabriele Bandini támogatásával végül is Brisighella városa létrehozta a Lorenzo Bandini Trófeát. Maga a trófea egyébként egy meglehetősen fura alakú és esztétikájú mázas kerámia, ami futurisztikus stílusban a volt versenyző Ferrariját ábrázolja. Meglehetősen nagy és nehéz, és amint azt e sorok írója többször is megfigyelte, az ünnepség elején és végén egy porszívó kartondobozában érkezik a brisighellai kőszínházba, majd távozik onnan.
A Lorenzo Bandini Trófeát az alapítók célja szerint minden évben az a Forma-1-es pilóta kapja, aki az előző szezonban a legnagyobbat fejlődött, és az ígéretes fiatalok között is a legígéretesebbnek tűnik a zsűri szerint. A zsűri egyébként nemzetközi, többek között tagja Jean Todt, Pino Allievi újságíró, Gian Carlo Minardi és Niki Lauda is – no meg a helyi polgármester, egy roppant komoly, bajuszos, köpcös úriember, aki a kitüntetett pilótát mindig a városháza előtti terecskén várja, felsőtestén arasznyi széles nemzeti szín, zöld-fehér-piros szalaggal.
De ha végignézzük a Bandini Trófea eddigi kitüntetettjeit, azt kell mondani, hogy a zsűri nem szokott nagyon mellélőni ítéletével. Első ránézésre azonban két kakukktojást is fellelünk a listában: hiszen se Montezemolo, se Michael Schumacher nem volt már „ígéretes tehetség”, amikor a Bandini Trófeát kapta, de hát ne feledjük, Olaszországban vagyunk, mindössze 90 kilométerre Maranellótól, ennyi elfogultságot még a brisighellaiaknak is megengedhetünk. Különben a Ferrari-elnök és Schumi is „életműdíjként” vehette át a kitüntetést.
Ha visszanézzük, ki mikor kapta meg a trófeát, tényleg igaz, hogy a kitüntetéshez képest az előző évben az a pilóta volt a legnagyobb „durranás”. Az más kérdés, hogy az ígéretes kezdés után nem minden esetben következett töretlen felfelé ívelés, elvégre egy Capelliről, Wurzról, Trulliról, de még Buttonról se mondhatjuk el, hogy ott lennének a csúcson, holott már eltelt néhány év azóta, hogy ígéretes ifjak voltak...
Az idei díjazott Mark Webber is lassan beleöregszik az ifjú titán kategáriájába. Ha a tavalyi évét nézzük: valóban a legjobb eredményét érte el a monacói 3. helyével, de a Jaguártól a Williamshez való átszerződés nem hozta meg a számára azt minőségi ugrást, amit várhattunk volna. Persze, ebben a BMW-Williams is ludas volt, de amúgy meg Webber sem mutatott sokkal többet – sőt! –, mint csapattársa, Nick Heidfeld.
Mindegy, most odakerül a neve a Lorenzo Bandini Trófeával kitüntetett legények sorába – és bizony, ez nem egy rossz névsor! De az is igaz, hogy Webber is minden bizonnyal szívesen átadná bárkinek a brisighellai ünneplést cserébe azért, ha aztán vasárnap délután legalább néhány pontot összekaparna Williams-Cosworthjával!


A Lorenzo Bandini Trófea eddigi kitüntetettjei:


1992 IVAN CAPELLI
1995 DAVID COULTHARD
1996 JACQUES VILLENEUVE
1997 LUCA CORDERO di MONTEZEMOLO
1998 GIANCARLO FISICHELLA
1999 ALEXANDER WURZ
2000 JARNO TRULLI
2001 JENSON BUTTON
2002 JUAN PABLO MONTOYA
2003 MICHAEL SCHUMACHER
2004 KIMI RAIKKÖNEN
2005 FERNANDO ALONSO
2006 MARK WEBBER